Trudno jest mówić o kuchni europejskiej jak o samodzielnym tworze. Składają się na nią bowiem przysmaki i dania z różnych części Europy. Najbardziej reprezentatywnymi i najlepiej charakteryzującymi nasz kontynent kuchniami są kuchnie: francuska, włoska, grecka, hiszpańska i niemiecka. Jakie są zalety kuchni europejskiej? Sprawdźmy.
Kuchnia europejska lubiana na całym świecie
Jednym z czołowych przedstawicieli kuchni europejskiej jest oczywiście kuchnia francuska. To właśnie z Francji pochodzą jedni z najzdolniejszych kucharzy na całym świecie. Francuska kuchnia jest bogata w mięsa i sery, lecz mimo sporej ilości tłuszczy w diecie, mieszkańcy tego pięknego kraju nie narzekają na problemy ze zdrowiem. Spożywając duże ilości serów, które występują w kuchni francuskiej często nawet jako samodzielne dania, a nie tylko dodatek do potraw, dostarczamy organizmowi cennego dla niego białka, tłuszczy, a także wapnia. Produkty odzwierzęce zawierają także szereg innych minerałów w swoim składzie, które są potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Nie możemy również zapominać o witaminach, szczególnie tych z grupy B, które znajdziemy także w mięsach i serach.
Kuchnia francuska, jak również kuchnia grecka, słynie z owoców morza. A te są świetnym źródłem białka w diecie. Stanowią one także doskonały produkt żywnościowy dla osób odchudzających się, gdyż zawierają mało tłuszczu. Bogate w selen, żelazo i cynk, pozwalają nam uzupełniać kluczowe dla zdrowia składniki.
Nie tylko owoce morza
Kuchnia europejska, a więc również śródziemnomorska, to nie tylko fenomenalne owoce morza, ale także przepyszne makarony i pizzę. Trudno byłoby mówić o kuchni europejskiej i nie wspomnieć o chyba ulubionym daniu wszystkich osób, które przyjeżdżają na kontynent. Pizza i makarony – symbole kuchni włoskiej – są chętnie jadane na całym świecie. Co jest takiego w tych popularnych daniach? Zdaje się, że nie tylko znakomity smak, ale również rytuał związany z ich jedzeniem. Pizzę czy makarony nakłaniają nas do ich spożywania w gronie znajomych i rodziny, gdzie możemy w pełni rozkoszować się ich wspaniałym aromatem.
Świeże warzywa, owoce i oliwa z oliwek
Gdy mowa o kuchni europejskiej, nie sposób nie wspomnieć o Grekach, którzy słyną z lekkostrawnych i przychylnych wegetarianom dań. Pełne talerze warzyw i owoców, które są bogate w witaminy, doskonale będą działać na naszą figurę, cerę, a także ogólne zdrowie. A uzupełnienie sałatek oliwą sprawi, że zażyjemy dawkę cennych roślinnych tłuszczów.
Dania kuchni francuskiej gotowe do gotowania zamówisz na https://cookingbox.pl/kategoria-produktu/region/kuchnia-francuska/.