Kuchenne systemy uzdatniania wody pitnej

Woda jest kluczowym elementem naszej diety i nie może jej zabraknąć, bo bez niej niemożliwe jest funkcjonowanie organizmu. Jak jednak wiemy – nie z każdego źródła woda nadaje się do picia bezpośrednio bez przegotowania lub filtracji. Dlatego też zaleca się uzupełnianie domowych systemów filtracyjnych w systemy kuchenne uzdatniające wodę do picia.

Jak działają filtry do wody?

Filtry do wody mają za zadanie w sposób mechaniczny nie dopuścić do przedostawania się cząstek stałych, metali ciężkich, pestycydów i innych związków do wody, którą pozyskujemy z kranu. Stacje wodociągowe mają obowiązek dostarczania nam wody miejskiej pozbawionej wszelkich szkodliwych substancji, to też czynią – najczęściej wykorzystując związki chloru do chemicznego oczyszczania wody.

Są też różne rodzaje filtrów, które działają na zasadzie osmozy i po prostu nie przepuszczają pewnych substancji na drugą stronę półprzepuszczalnej membrany. Istnieje wiele rodzajów takich filtrów – można je różnicować ze względu na wychwytywane jony, rodzaje zanieczyszczeń, sposoby montażu, koszty zakupu i eksploatacji, przeznaczenie – i wiele innych kryteriów.

Po co uzdatniać wodę w kuchni?

Woda, którą pobieramy z kranu w kuchni jest najczęściej wykorzystywana do przygotowywania potraw. Gotujemy w niej warzywa i mięso, przygotowujemy napoje gorące, zalewamy niektóre produkty, czy wreszcie – w tej wodzie bieżącej myjemy warzywa i owoce.

Biorąc pod uwagę jej powszechne wykorzystanie do przygotowywania posiłków, woda w kuchni musi być bardzo wysokiej jakości – dużo lepszej niż ta, którą używamy tylko do kąpieli lub prac domowych.

Woda, którą można pić szklankami

Wygodnym i oszczędnym rozwiązaniem jest możliwość picia wody bezpośrednio z kranu w kuchni bez konieczności przegotowania jej. Aby uzyskać taką wodę należy zamontować specjalne filtry do wody uzdatniające ją. Stacje kuchennego uzdatniania wody często montuje się w szafce pod zlewozmywakiem. Stanowią one uzupełnienie domowego uzdatniania wody.

Proces filtrowania przebiega tu często w trzech etapach, filtracja odbywa się na trzech różnych wkładach. W pierwszym etapie usuwa się wszystkie związki rozpuszczone w wodzie kranowej, w drugim – mineralizuje je, czyli uzupełnia o wapń i magnez, a na końcu dodatkowo dezynfekuje wodę, sprawiając, by była bezpieczna i na pewno zdatna do picia. Tak przygotowaną wodę możemy pić nawet surową, ponieważ jej jakość pod względem czystości mikrobiologicznej i wolności od metali jest bardzo wysoka.

Artykuł powstał we współpracy z Rosmosis