Wśród rodzimych zup jedną z najbardziej lubianych jest czysty barszcz czerwony podany z uszkami, pierogami bądź krokietem. Danie to jest przepyszne i budzi niezwykle przyjemne świąteczne skojarzenia. Wiele osób pragnie go także na co dzień, a zupę tę można szybko i łatwo przygotować wykorzystując koncentrat barszczu czerwonego.
Wybór koncentratu
O smaku barszczu decyduje przede wszystkim użyty koncentrat, który powinien być wybierany świadomie. Chociaż koncentrat barszczu czerwonego produkowany jest przez wiele firm, spora ilość z nich nie zapewnia dobrej jego jakości. Wybierając dobry koncentrat ważne jest, by zwracać uwagę na koncentrację buraków. Niektóre firmy przygotowują koncentraty słabe. Inne zaś przygotowują koncentraty barszczu czerwonego, w których koncentracja buraków jest niezwykle wysoka. Wystarczy wtedy dodać jedynie niewielką ilość takiego koncentratu do zupy, by uzyskać wyraźny i kwaskowy smak.
Czerwony barszcz z koncentratu — wersja bliższa tradycyjnej
Barszcz czerwony można przygotować co najmniej na dwa sposoby. Pierwsza wersja to wersja wymagająca więcej czasu, a więc też bardziej tradycyjna. Przygotowuje ja się na bazie tradycyjnego bulionu.
Przygotowuje się go gotując 2-4 skrzydełka kurczaka w dwóch litrach wody. Po upływie pół godziny dodaje się warzywa, którymi są najczęściej marchew, pietruszka, por i seler.
Po upływie kolejnych 30 minut wyławia się wszystko i dodaje koncentrat barszczu czerwonego. Ważne, by uwzględnić koncentracje buraków. Dając zbyt dużą ilość bardzo mocnego koncentratu barszczu czerwonego, można sprawić, że zupa będzie zbyt intensywna, a co za tym idzie — także zbyt kwaśna.
Na samym końcu dodaje się przyprawy. W barszczu czerwonym nie może zabraknąć liści laurowych i majeranku. Można dodać także gałkę muszkatołową, goździki, a także inne przyprawy wedle uznania. Wiele koncentratów barszczu czerwonego zawiera przyprawy i ich ekstrakty, ale są to ilości zbyt małe, by zapewnić wyśmienity smak.
Wersja ekspresowa dla bardzo zabieganych
Nie każdy ma jednak czas i ochotę na przygotowywanie powyższej wciąż czasochłonnej wersji barszczu czerwonego. Można skrócić ten proces znacznie używając kostki rosołowej o smaku grzybowym, zamiast przygotowywać bulion, a warzywa zastąpić kostką warzywną lub użyć ich suszonych mieszanek. Dobrym rozwiązaniem będą też różnego rodzaju przyprawy w proszku i granulkach. Chcąc przygotować tę zupę w tempie ekspresowym trzeba sięgnąć po kupne pierogi, uszka lub krokiety.
Bardzo ważne jest, aby nie doprowadzić barszczu do wrzenia, a jedynie go podgrzewać, gdyż inaczej straci on swoje walory smakowe oraz estetyczne.
Koncentrat barszczu czerwonego kupisz w sklepie Vitapol