Ekspresy do kawy do biura są dużym ułatwieniem dla pracowników. Jako, że zwykle nie mają oni za dużo czasu na załatwienie własnych potrzeb w czasie pracy, warto zadbać o to, aby zawsze mieli pod ręką zastrzyk energii w postaci filiżanki świeżej kawy. Wpłynie to pozytywnie zarówno na ich samopoczucie, jak i wydajność pracy. Jakie zatem ekspresy do kawy będą najlepsze?
Dobre ekspresy do kawy do biura, czyli jakie?
W przypadku ekspresów do kawy do biura należy postawić na większe urządzenia, niż ma to miejsce w domowych warunkach. Z urządzenia będzie bowiem korzystać znacznie więcej osób i to każdego dnia. Należy więc wziąć pod uwagę potrzeby i preferencje swoich pracowników. Dobry ekspres do kawy do biura powinien być w stanie przygotować w tym samym czasie więcej niż dwie filiżanki kawy. Przerwa trwa bowiem krótko, a każdy pracownik jest spragniony kolejnej dawki kofeiny.
Najlepiej jest postawić na automatyczne ekspresy do kawy do biura, czyli urządzenia ciśnieniowe dzięki którym przygotowanie kawy będzie znacznie szybsze i łatwiejsze. Ekspresy ciśnieniowe z młynkiem to idealne rozwiązanie, które nie wymaga od pracowników praktyczne żadnej ingerencji.
Ręczne i kapsułkowe ekspresy do kawy do biura
Na rynku nie brakuje również ręcznych czy kapsułkowych ekspresów do kawy do biura, które niestety są trudniejsze w obsłudze. Ponadto czas parzenia kawy się wydłuża, co z pewnością jest minusem tego typu urządzeń.
Znacznie korzystniejsze będzie postawienie na automatyczne ekspresy do kawy z młynkiem, które same dozują ilość wody i ziaren kawowych, potrzebnych do przygotowania danej ilość filiżanek kawy. W sprzedaży są także ekspresy ze spieniaczem mleka, co z pewnością jest bardzo smaczną propozycją.
Garść informacji przydatnych podczas wybierania ekspresów do kawy do biura
Wybór ekspresów do kawy do biura jest tak duży, że za pierwszym razem trudno zdecydować się na konkretne urządzenie. W celu uzyskania jak najlepszego smaku, zaleca się zakup ekspresu ciśnieniowego, wyposażonego w pompę (odpowiednia temperatura i ciśnienie wody). Urządzenie powinno być również wyposażone w filtr wody, co wpływa na smak naparu, gdyż usuwa on z wody substancje mogące psuć zapach i smak kawy.
Ciekawymi opcjami są możliwość regulacji dyszy i regulacji mocy urządzenia. Nie każdy pracownik ma bowiem te same potrzeby. Jednym starczy mała filiżanka napoju kofeinowego, a smakosze będą potrzebować całego kubka. Udogodnieniem jest także wyświetlacz z możliwości ustawienia godziny parzenia kawy i ilości filiżanek.
Artykuł powstał we współpracy z firmą Yazamco