Nowoczesny nóż kuchenny – jak wybrać najlepszy model?

Dzięki odpowiednim nożom, garnkom i patelniom realizowanie naszych kulinarnych pomysłów nie sprawi żadnego problemu. Dzisiaj liczni producenci proponują nam wiele interesujących rozwiązań, wśród których wyróżniają się produkty o wyjątkowej trwałości i designie. Które z nich wybrać, aby cieszyć się funkcjonalnością naszej kuchni?

Klasyczny nóż w nowoczesnym wydaniu

Wśród cech idealnego noża klienci wymieniają przede wszystkim trwałość, niezawodność, funkcjonalność. Nowoczesne noże kuchenne tworzone są z dużą precyzją i dbałością o komfort użytkowników. Nóż kuchenny powinien mieć ostrze wykonane ze stali nierdzewnej – ten rodzaj materiału jest zabezpieczony przed odkształceniem. Dodatek takich pierwiastków jak chrom, wanad czy molibden sprawia, że stal staje się odporniejsza na rdzę czy kruszenie. Poprzez odpowiednie gięcie stali nóż zyskuje pewien stopień elastyczności, co przekłada się na możliwość krojenia czy szatkowania pod wybranym kątem.

Aby krojenie było bezpieczne noże wyposaża się w odpowiednie rękojeści. Doskonałym przykładem są uchwyty wykonane z materiałów antypoślizgowych, które znacząco poprawiają komfort krojenia. Warto także wspomnieć o profilowaniu rękojeści i odpowiednim wyważeniu noży.

Zestawy noży w naszych domach

Kupno jednego noża to zdecydowanie za mało, aby móc wygodnie przygotowywać ulubione potrawy w domu. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w zestaw – w sklepach topowych producentów znajdziemy zestawy noży w stojakach, inspirowane naturą lun konkretnym stylem w sztuce. Designerskie stojaki i dopasowane do nich stylistycznie rękojeści będą nie tylko funkcjonalnym dodatkiem w kuchni, ale i ozdobą, która pozwoli stworzyć ciekawe wnętrze. Wśród noży znajdziemy modele do ryb, serów, warzyw i mięs.