Spiżarnia na jesień i zimę

Któż z nas czytając dawne angielskie powieści nie marzył o posiadaniu ogromnej piwnicy z mnóstwem wspaniałych marynat i przetworów? Warto zaznaczyć, że dzisiaj nic na nie powstrzymuje przed zamianą tych marzeń na rzeczywistość. Nie każdy z nas ma duże pomieszczenie, które może stać się spiżarnią, jednak warto zrobić chociaż…

Podgrzybki marynowane w occie – znakomita przekąska, przystawka i dodatek

Dokładnie – przyrządzenie podgrzybków marynowanych w occie to wspaniały pomysł. Dlaczego? Pomyślmy przez chwilę – co nas denerwuje na przeróżnych przyjęciach i tego typu uroczystościach? Otóż bez wątpienia fakt, że jako jedyne przekąski podawane są tam chipsy, paluszki tudzież krakersy. Marynowane podgrzybki charakteryzują się zaś lekko ostrawym posmakiem, dzięki temu znakomicie nadają się do podgryzania na imprezie.

Ponadto – podgrzybki świetnie wydobywają smak pieczeni i mięs i podkreślają ich niepowtarzalny aromat. To jeszcze nie wszystko – świetnie także pasują one do obiadu np. podane z gorącym puree z ziemniaków.

Jak przyrządzić podgrzybki marynowane w occie?

Takie podgrzybki to wspaniała sprawa. Jak jednak je przyrządzić? Przepis jest banalnie prosty. Wystarcz przez 10 minut gotować podgrzybki w osolonej wodzie. Ważne jest przy tym, aby miały one twarde kapelusze i aby były stosunkowo małe. Co więcej należy wykonać?

Oczywiście marynatę. Każda zalewa składa się z octu i wody. Dodatkowo dodajemy przyprawy i warzywa. Generalnie w przypadku marynowanych podgrzybków najczęściej używa się soli, pieprzu, ziela angielskiego, liścia laurowego, cebuli. Można oczywiście przepis zmodyfikować wedle własnych preferencji. Na koniec zalewamy podgrzybki marynatą, odkładamy do ładnego słoiczka i czekamy…

Zalety podgrzybków marynowanych w occie

Oprócz oczywiście niezwykłego smaku i zapachu oraz uniwersalności pod kątem podania, jakimi to zaletami cieszą się marynowane podgrzybki, należy poruszyć jeszcze jedną kwestię. Otóż marynowania pozwala zachować wartości odżywcze grzybów.

Ponadto takie słoiczki z marynatą pięknie wyglądają w naszej kuchni, postawione na półce. Tworzą atmosferę pełną swojskości i przytulności. Szczególnie zaś ciekawie prezentują się w zimowe wieczory, kiedy za oknem pada śnieg a ciepłe kuchenne światło oświetla słoiczki wraz z zawartością, po które na pewno chętnie zaraz sięgniemy!

Warto zatem wykonać podgrzybki marynowane w occie – ucieszą się i nasi domownicy i goście!

Podgrzybki marynowane w occie kupisz na sklep.vitapol.net